Termal Kamera Modelleri 17EKİ
Termal Kamera Modelleri

Görüntüleme tekniklerinde kullanılan bir terim olan termografi, sıcaklık resmi şeklinde ifade edilebilir. Bu prensiple çalışan kameralar da termal kameraları oluştururlar. Termal görüntü elde eden kameralar, kızılötesi ışınları sayesinde görüntü elde ederler. Gözün tarayamayacağı şeyleri tespit ederek bir görüntü oluşacak şekilde birleştirirler ve ortaya açıklı koyulu renkler çıkar. Özellikle inşaat alanında sıkça tercih edilen termal kameraların profesyonelinden amatörüne birçok çeşidi vardır. Hatta çok gelişmiş, yüksek kalitede görüntü sunan modeller ancak yurt dışından getirilebilmektedir. Askeri alanda, terörle mücadele konusunda oldukça yararlı olan bu teknolojinin, cisimlerin yaydığı ısıları tespit ederek çalışıyor olması, her sektör için kamerayı kullanışlı kılmaktadır.

Termal Kamera Nasıl Kullanılır?

Askeriyede sıklıkla tercih edilen bu kameralar, endüstriyel amaçlı da üretilebilirler. Tıpta, inşaatlarda, binalarda, elektrik işlerinde de kullanılabilirler. Termal kameraların çok farklı serileri ve modelleri mevcuttur. IR enerjisi sayesinde görüntü toplayan bu kameralar, kullanılacak yere göre farklı özelliklere sahip olabilirler. Görüntüyü renk ve şekiller üzerinden aktaran termal kameralar, açık renkli görüntü oluşturduysa buralar sıcak, koyu renkli yerler ise soğuk bölgeler anlamına gelir. En sıcak bölge sarı renkle gösterilir. Termal enerji yaydıkları için nesneleri tespit eden bu kameralar görüntü oluştururken ışığı değil, ısıyı kullanırlar.

Termal Kamera Kullanırken Dikkat Edilecekler

Bu cihazlar pahalı oldukları için kullanımları da özen gerektirir. Pek çok sektörde sorun tespiti amacı ile tercih edilen bu kameralar, su kaçağı, rutubet ve nemin tespiti gibi konularda da işe yararlar. Amaca yönelik doğru termal kamera seçimi önemlidir. Görüntü kalitesi arttıkça fiyat da aynı oranda artmaktadır. Termal kameralar kullanılırken rüzgarın yönü de hesaba katılmalıdır çünkü dış ortamlarda cihazın emeceği sıcaklık değişkenlik gösterebilmektedir. Kamera, gözle görülemeyen şeyleri kaydedip ardından bunları gözle görülebilen bir resme dönüştürecektir. Kamera kullanılırken, kameranın ölçüm yapabilmesi için cisimlerinin ışın yayma yeteneklerinin de cihaza girilmesi, ardından kameranın gerçek ısıyı ayarlaması gerekir. Diğer yüzeylerden yansıyan ısılar nedeniyle doğru ısının ölçülebilmesi de zordur. Bu kameraları uzman kişiler haricinde kullanmak biraz zorlayıcıdır.

Görüntüleme tekniklerinde kullanılan bir terim olan termografi, sıcaklık resmi şeklinde ifade edilebilir. Bu prensiple çalışan kameralar da termal kameraları oluştururlar. Termal görüntü elde eden kameralar, kızılötesi ışınları sayesinde görüntü elde ederler.

Websitemize Hoşgeldiniz

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile rahatlıkla irtibat sağlayabilirsiniz.