Nem Ölçme Cihazı Nedir? 17EKİ
Nem Ölçme Cihazı Nedir?

Nem Ölçme Nedir?

Havadaki nem miktarını ölçen cihazlar, iki ayrı termometreden oluşur. Bir cihazın haznesi sürekli

ıslak tutulur. Islak olan hazne, etrafını saran sıvının buharlaşması sonucu düşük sıcaklığın gösterilmesini sağlar. Donma noktasının altındaki sıcaklıklarda cihazın çalışması mümkün değildir. Belirli zaman aralıklarında nemi ölçen cihazlar, değerleri yazılı olarak da verirler.

Nem Ölçme Nasıl Yapılır?

Elektronik olarak nem ölçmek için ise kapasitatif bir yöntemdir. İki ayrı metal plakanın arasına dolan suyun kapasitans değişimine yol açmasına dayalı olarak çalışan bu yönteme ek olarak direnç yolu da bulunur. Direnç yolu ise polimer kısım tarafından emilen suyun geçirgenlik değiştirmesi ile nemi ölçer.

Nem Ölçmenin Önemi

Nem ölçme cihazları, üretim koşullarının iyi olması amacı ile tarım ve endüstri sektöründe sıklıkla kullanılır. Ya da taşımacılık alanında, taşınan ürünlerin doğru nem oranına sahip araçlar ile taşınmasını sağlarlar. Fazla nemin, özellikle tarım alanındaki üretimlerde bitkilere zarar vereceği bilinen bir gerçektir. Buna yönelik olarak önlemlerin alınmasını sağlayan ve sürekli olarak ölçüm yapan cihazlar, nem dengesinin kontrolünün sağlanmasında etkili rol oynarlar.

Tesisatçılık alanında, kaçak su tespiti yapılırken de kimi zaman nem ölçen ve sıcaklık ölçen cihazlardan yararlanılır. Mevcut alanda su kaçağı varsa nemin artacağı bilindiği için, nem ölçme cihazları etkili bir yöntem olarak kullanılır. Su kaçaklarının erken tespit edilmesi, hem maddi hem de manevi zarara uğramamak açısından önemli olduğu için noktasal tespitlerin yapılması gerekmektedir.

Mevcut alandaki su kaçağının varlığı, nem ve sıcaklık oranı ile de anlaşılabilmektedir. Nem ölçmenin önemini endüstriyel anlamda bilen üreticiler de üretim tesislerinde bu cihazları kullanarak üretim imkanlarının iyileşmesi için önlemler almakta, nem değişimleri olursa müdahalelerde bulunmaktadırlar.

Higrometreler sayesinde nem değerlerini sabit bir oranda tutan nem ölçme cihazları, birçok alanda kullanılabilir. Yüksek su buharı halinde, yoğuşma durumunda oluşacak sorunlarda önlem amaçlı kullanılan cihazlar, tarımda, üretim ve depolama işlerinde, taşıma araçlarındaki nem dengesinin doğru sağlanmasında, endüstriyel alanlarda, ısıtma ve soğutma işlemlerinde, tarım sektöründe kullanıma sahiptir.

Websitemize Hoşgeldiniz

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile rahatlıkla irtibat sağlayabilirsiniz.