Nemlendirme Nedir? 17EKİ
Nemlendirme Nedir?

  1. Nem Nedir?

Havanın içinde taşıdığı su buharına nem, havanın su buharıyla olan oranına ise nem oranı denmektedir. Havanın taşıdığı su buharının kütlesine mutlak nem, havanın taşıdığı su buharının ise havanın taşıyabileceği maksimum su buharına olan oranına da oransal nem adı verilmektedir. Eğer ki nem ile ilgili konuşmak veya havadaki nem seviyesini düşürüp yükseltmek için bu iki kavramın iyi bir şekilde bilinmesi gerekir.

  1. Psikrometri Nedir?

Nemli hava hakkında oluşan bilimidir ve havanın termodinamik özelliklerini inceler.

  1. Fazla Nem Sonucunda Oluşabilecek Sorunlar

Yiyecek ve ahşap gibi ürünlerin daha çabuk çürümeleri, metallerin paslanması, küflenme ve mantar üremesi, nefes alma konusunda yaşadığımız sıkıntılar ve daha niceleri yüksek nemden kaynaklı bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Para ve mal kayıplarını arttıran, yaşam şartlarını zorlaştıran ve kısıtlayan bu nemle ilgili sorunu en azından ev, iş yerleri, depo, spor salonları gibi mekanlarda nem kurutma makineleri aracılığı ile sağlayabilmektedir. Nemle ilgili sorunu en azından ev, iş yerleri, depo, spor salonları gibi mekanlarda nem kurutma makineleri aracılığı ile sağlayabilmekteyiz. Aşırı nem, mantar ve küf gibi oluşumlara yardımcı olduğu için insan sağlığı açısından olumsuz bir durum yaratmaktadır. Ayrıca kültürümüzü ve tarihimizi yansıtan müzelerimiz de yoğun nem dolayısıyla paslanma ve diğer olumsuz koşullardan dolayı tehlike altına girmektedirler.

  1. Nemlendirme

Hava, belirli sıcaklık altında belirli oranda nem taşıyabilir ancak taşıyabildiği kapasitenin tamamını kullandığında yani bağıl nem adı verilen oranın %100 olması anlamına gelir. Havanın su buharı tutma kapasitesi hava sıcaklığı ile doğru orantılıdır. Yani hava ısındıkça nem tutabilme özelliği artacak veya hava soğudukça da azalacaktır. Nem tarafından doymamış olan havayı soğuttuğumuzda önce doyma noktasına gelir. Doyma noktasına gelen hava soğumaya devam edince fazla buhar su damlacıkları haline gelir. Bu sıcaklık noktasına çiğ noktası adı verilir. Havayı kolayca nem tutan maddeler ile beraber saklamak ise ikinci seçenektir. Kuru olan havayı nemlendirmek içinse havaya ince bir şekilde su püskürtmek yardımcı olacaktır.

 

Havanın içinde taşıdığı su buharına nem, havanın su buharıyla olan oranına ise nem oranı denmektedir. Havanın taşıdığı su buharının kütlesine mutlak nem, havanın taşıdığı su buharının ise havanın taşıyabileceği maksimum su buharına olan oranına da oransal nem adı verilmektedir.

Websitemize Hoşgeldiniz

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile rahatlıkla irtibat sağlayabilirsiniz.